Ostertraditionen in Ópusztaszer erleben

Eine Vielzahl von Programmen erwartet die Besucher des National Historical Park Memorial Ópusztaszer über Ostern. Eines des größten Osterereignisse im Land, so heisst es.

Darsteller gekleidet in königlichen Kleidern, Damen und Mädchen schmücken die Örtlichkeit, es werden somit feierliche Bräuche wiederbelebt. Musiker, Volkstanz, Volksmusik, Überraschungen und Preise werden geboten.

Das Freilichtmuseum zeigt traditionelles Handwerk wie Holzschnitzerei und Möbel-Malerei, Osterei Malerei. Osterkuchen wird in der Backstube gebacken. Die Kinder werden vom Puppentheater des Barboncás-Klubs unterhalten.

Ostermontag lockt Musik und Tanz die Besucher in das Open-Air-Museum, nach dem Mittag wird der Priester die die Kuchen, Schinken und Eier nach der alten Tradition segnen. Danach werden die Frauen in ihren speziellen Kleidungen mit Wassereimern „überfallen“ – eine alte Ostertradition in Ungarn.

Ungarisch:

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban „rügyfakasztó vasárnap“ és „vízbevető hétfőn“, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén – tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője az MTI-t.

A szakember elmondta, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

A skanzenben a rendre gyalogcsendőr ügyel, a vendégek elleshetik olyan hagyományos mesterségek titkait mint a bútorfestés és a fafaragás, megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A gyermekeket húsvéti kézműves játszóház fogadja, az összegyűlteket a Barboncás társulat bábelőadása szórakoztatja.

Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatók a skanzenhez, ahol a déli harangszó után Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.