Tapolca Forellen- und Weinfestival

Foto: Pisztráng Fesztivál

Zwischen dem 28. und 30. September findet das Forellen und Wein Festival zum achten mal in Tapolca statt.
Zahlreiche Aufführungen, Kinderprogramme und gastronomische Köstlichkeiten erwarten die Besucher.

Neben dem Malomsee werden garantiert die frischesten Forelle angeboten, denn etwa 400 Meter vom Festival entfernt liegt der neue, moderne, aber auf Tradition beruhende Forellen Angelzentrum, welches das Festival mit Fischen versorgt.

Tapolca hat neben den Fisch, auch seine Geschichte im Weinhandel, so dass der Schwerpunkt auf Veranstaltungen die gemeinsamen Genüsse von Fisch und Weinkonsum liegt. Weine wie Kéknyelű der Rosenstein, Szürkebarát Riesling und weitere… Die Weine der Badacsony Weinregion in der nähe von Tapolca,  sind allesamt eine harmonische Ergänzung zum Fisch.

Ungarisch:

Csobbanjon az a hal! – Tapolcai Pisztrángfesztivál

Szeptember 28-30. között rendezik meg a VIII. Tapolcai Pisztráng és bor fesztivált.
Az eseményen számos fellépő, gyerekprogramok és gasztronómiai finomságok várják a látogatókat.

A Malom-tó mellett garantáltan a legfrissebb pisztrángok várják a kóstolókat; hiszen a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja azokat.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen „átkozott a hal a harmadik vízben“ – tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok – úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling – a halételeket harmonikusan kiegészítik.