Milch, Brot und Fleisch werden teurer in Ungarn

Ungarische Brotzeit - Foto: Flying Media Hungary

Zahlreiche Lebensmittel in Ungarn werden teurer. Händler erwarten eine Preiserhöhung von 10 bis 15 Prozent. Diese Erhöhung ist bereits jetzt schon zu spüren.
Der Preisanstieg für Schweinefleisch beträgt 120-130 HUF und für Hühnchen 150-160 HUF pro Kilo. Bei Milch ist eine Preiserhöhung von 15-20 HUF zu spüren. Man erwartet jedoch auch eine zweite Welle von Erhöhungen. Ein Pfund Brot kann je nach Qualität und Sorte 25-80 Forint teurer sein.

Die Produzenten begründen ihre Entscheidung, dass Futter, Energiepreise und Lohnerhöhungen in letzter Zeit stetig gestiegen sind.

Ungarisch:

Drágul a tej, a kenyér és a hús

A kereskedők 10-15 százalékos áremelkedésre számítanak, sőt akad olyan is, aki már most érzi a drágulást, ami akár az év végéig is kitarthat.
Az árnövekedés a sertéshúsnál 120-130, a csirkénél 150-160 forint is lehet kilónként. A tej esetében egy 15-20 forint drágulás érezhető, de az ágazat egy második áremelkedési hullámra is számít. Egy kiló kenyér minőségtől és fajtától függően 25-80 forinttal kerülhet többe.

A termelők azzal indokolják döntésüket, hogy az utóbbi időben jelentősen drágult a takarmány-, az energiaárak, illetve a bérek növekedése is feljebb viszik az árakat.

A kereskedelmi szövetség azonban egyelőre nyugalomra int, ugyanis a piaci szereplőknek is az az érdekük, hogy ha lesz is áremelkedés, az mérsékelt legyen.