Astronomische Woche im Zsolnay Kulturviertel in Pécs

Aktuelle Astronomie, Raumfahrt-Themen-Vorträge, Teleskop, Planetarium Shows und Vorführungen des Zsolnay Kulturviertel erwarten die Besucher vom 19. bis 25. März -so informiert die Zsolnay Heritage-Management Nonprofit GmbH (Jockey) MTI am Montag.

Im Besucherzentrum finden über 30 Programme statt.

Interessantes Tema wird der Weltraumtourismus sein.
Ervin Pirkhoffer, Dozent am PTE Geology Institute, spricht in diesem Jahr über die Beziehung zwischen Science-Fiction und Realität mit Hollywood-Filmen.

Nach einer Zusammenfassung der Vorträge werden Besichtigungen des Planetarium, Teleskop und kostenlose Vorführungen angeboten.

Am 24. März präsentiert Tamás Ladányi, Astrophysiker, sein im letzten Jahr erschienenes Buch „Die Sterne der fünf Kontinente“.

 

Pécs im Nebel – MTI Fotó: Sóki Tamás

Csillagászati hetet tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 19. és 25. között – tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) hétfőn az MTI-t.

A negyed planetáriumában és látogatóközpontjában megrendezendő mintegy 30 program közül kiemelték, hogy Nagyváradi László, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) földrajzi intézetének egyetemi docense a világvége-elméletekről és jóslatokról tart előadást.

Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke az űrturizmus lehetőségeiről beszél majd, Hegedüs Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója Meteorvadászat égen-földön című előadásának keretében megtekinthető lesz a Magyarországon talált legnagyobb meteorit – írták.

Mint hozzátették, a mintegy 60 éves űrkorszak történetének tényeit és talányait Gyenizse Péter, a PTE földrajzi intézetének egyetemi docense ismerheti meg az érdeklődőkkel.

Ugyancsak a csillagászati hét vendége lesz Sik András Prima-díjas bolygókutató, aki arra keresi a választ, hogy mikorra várható, hogy az ember eljusson a Marsra és milyen körülmények várják majd ott az első látogatókat – ismertette a közlemény.

Pirkhoffer Ervin, a PTE földrajzi intézetének egyetemi docense idén is a sci-fi és a valóság kapcsolatáról beszél a hollywoodi filmek kapcsán.
A ZSÖK összegzése szerint az előadásokat planetáriumi, valamint ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, a programsorozat hétvégéjén pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programokat tartanak.

Március 24-én Ladányi Tamás asztrofotográfus mutatja be a tavaly megjelent, Öt kontinens csillagai című könyvét.

Forrás: MTI