Am Wochenende startet die 27. Barockhochzeit in Györ

Foto: Flying Media Hungary Kft/Judit Simon

Vom 9. bis 11. August dieses Jahres erwartet die Besucher in der Innenstadt von Győr eine Handwerksmesse, eine Omnibus-Tour und viele weitere Programme. Eine der beliebtesten Attraktionen der Stadt sind an diesem Wochenende die Hochzeitsprogramme im Barockstil, die die historische Ära in der zeit zurückholen soll. Ca. zweihundert Personen in barocken Kostümen begleiten Braut und Bräutigam auf dem großen Weg ihres Lebens, zu ihrer Ehe.

Die fröhliche Kavallerie von Musikern und Tänzern ist eine echte Modenschau, bei der neben traditionellen Barockkostümen auch witzige Musiker in parodierten Kostümen den Prozess noch spektakulärer gestalten.

Das Spektakulärste ist natürlich dann die Hochzeitszeremonie, bei der ein bestimmtes Paar des Alltags ewige Loyalität zueinander zeigt.

 

Barocke Damen in Györ / Foto: Flying Media Hungary (JS)

Ungarisch:

Egy különleges lagzi Győr szívében – A 27. Barokk esküvő

Kézműves vásárral, omnibuszos utazással, és megannyi programmal várják a látogatókat idén augusztus 9 és 11 között Győr belvárosában. A város egyik legkedveltebb látványossága a barokk kort idéző esküvői programok, ahol igyekeznek a túldiszítetségéről híres történelmi kort megidézni. Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet.

Persze a legnagyobb látványosság a korhű esküvői szertartás, melynek során, az arra kijelölt hétköznapi pár fogad örök hűséget egymásnak. A ceremónia során kiderül, hogyan zajlott egykor a XVII. században egy magyar főúri pár lagzija. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű.

A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.