17. August 2019 – Eine geheimnisvolle kulinarische Nacht im Schloss Diósgyőr

Am 17. August, in der geheimnisvollen Nacht des Diósgyőrer Schlosses kann man den königlichen Hof kulinarisch kennenlernen.

Die Bewohner des Schlosses sprechen über die Fülle und die Not – Feste und Fasten – in dieser Nacht. Es stellt sich auch heraus, wie aus Fleisch und Fisch Fast-Food wird. Es wird ein Vortrag über Tischhöflichkeit gehalten und die Rolle, die Salz gespielt hat; wie lange ein fest dauerte und wie man sich unterhalten hat in dieser Zeit.

Zimt, Ingwer, Pfeffer, Safran – die einst reichen Gewürze waren nur für königliche und aristokratische Gäste. Es ist im Überfluss verwendet worden, um Fleisch zu würzen und es ist und war auch ein Zeichen von Reichtum. Der Spice Steward führt Gäste in diese Welt ein und man kann „einen Hauch vom Mittelalter“ probieren in Form von verschiedenen Snacks und Dips.

Quelle: Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Foto: Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Ungarisch:

Ízek, lakomák, kísértések – Titokzatos éjszaka a Diósgyőri várban

Ízek, amelyekért a királynék is rajongtak, messze földön híres lakomák, és kísértések, amelyek találékonnyá tették a középkor emberét. A Diósgyőri vár rejtélyes éjszakáján ezúttal a gyomrán keresztül ismerhetjük meg a királyi udvart, de augusztus 17-én sáfárok, szemfényvesztők, tűzlovagok egyéb szemet és érzékeket csábító látványosságok is várják az érdeklődőket.

A vár népe ezen az éjszakán a bőségről és az ínségről – a lakomákról és a böjtről mesél. Kiderül az is, hogyan lesz a húsból hal, vagyis a hódból böjti étel. Szó lesz az asztali illemről és arról, hogy milyen szerepe volt a sónak; meddig tartott egy lakoma és hogyan
szórakoztatták magukat ez idő alatt. Vajon mi történt, ha túl sok bor fogyott az esti dorbézolás alatt? Hogyan hűtötték le a kedélyeket?

Fahéj, gyömbér, bors, sáfrány – az egykor vagyonokat érő fűszereket csak a királyi és főúri lakomák vendégei ízlelhették. Bőséggel használták a húsok ízesítéséhez, ez egyszersmind a
gazdagság jele is volt. A fűszersáfár ebbe a világba kalauzolja a vendégeket, akik az otthoni „lakoma” fűszerezéséhez is tanácsot kaphatnak, de „egy csipet középkort” is megkóstolhatnak különféle falatkák és mártogatósok formájában.

A játéktárban mindenki önfeledt gyerek lehet, a család apraja-nagyja próbára teheti bátorságát és ügyességét. Megleshetik a fazekast és a tekenővájót munka közben, vagy akár gyertyagyűrűt készíthetnek az otthoni asztalra.

Forrás: Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Foto: Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.