Zwei Kleine Pandas im Tierpark Nyíregyháza geboren

Nyíregyháza, 2018. augusztus 9. A Nyíregyházi Állatpark kilenchetes vörös macskamedve, más néven kis panda (Ailurus fulgens) ikerpárját tartja kezében Biácsi Alexandra állatorvos (b) és Farkas Zsuzsa állatgondozó 2018. augusztus 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Jetzt konnte das Publikum zum ersten mal die kleinen Pandas (Ailurus fulgens) im Nyíregyháza Tierpark bestaunen. Die weiblichen Nachkommen sind gesund und munter.

Jede Geburt eines kleinen Pandas ist ein großer Erfolg, denn diese Tiere vermehren sich nur äusserst selten in Tierparks oder Zoos. Normalerweise leben sie im Himalaya und im Hochland von Nord-Burma. Jetzt gibt es auch zwei mehr von ihnen in Ungarn.

 

Nyíregyháza, 2018. augusztus 9.
A Nyíregyházi Állatpark kilenchetes vörös macskamedve, más néven kis panda (Ailurus fulgens) ikerpárjának súlyát méri Biácsi Alexandra állatorvos (b) és Farkas Zsuzsa állatgondozó 2018. augusztus 9-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

Ungarisch:

Vörös macskamedvékkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark

Először láthatta a közönség a kilenc hete született vörös macskamedve (Ailurus fulgens) ikerpárt a Nyíregyházi Állatparkban.

A nőstény utódok egészségesek és szépen gyarapodnak.

A kis pandáknak is hívott állatok szülei négy éve vannak közös kifutóban, a tenyészpár Ting-ting nevű tagja Pozsonyból, míg Szecsuán a dublini állatkertből érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Mint kiderült ezek az állatok nagyon nehezen szaporodnak fogságban így a két kicsi születése nagy szakmai sikernek számít. Az ikerpár tagjai szürke bundával látták meg a napvilágot, az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anya szinte egész nap a kicsinyeivel volt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

Ez a faj, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.