Tschüß Weihnachtsbaum!

MTI/Krizsán Csaba

Die Heiligen Drei Könige am 6. Januar, sagen auch an, dass die Weihnachtszeit vorbei ist und die Bäume nun wieder abgebaut werden müssen. 12 Tage nach Weihnachten gibt es viele Volkstraditionen und Bräuche, von denen eine die Baumentefrnung ist.

Es gibt mehrere ausgewiesene Sammelstellen im ganzen Land, an denen abgeholzte Bäume von einem Versorgungsunternehmen abtransportiert werden können.

Ungarisch:

Megérkezett a vízkereszt, bontják a karácsonyfákat

Január hatodikával megkezdődött Vízkereszt ünnepe, ami azt jelenti, hogy véget ért a karácsonyi időszak, és le kell bontani a fákat.A karácsonytól számított 12 nappal későbbi dátumhoz számos népi hagyomány és szokás kötődik, ezek közül az egyik legismertebb a karácsonyfa lebontása.

Ennek oka, hogy vízkeresztkor kezdetét veszi a farsangi időszak, amikor a meghittség helyébe a vidámság lép. Emellett a karácsonyfa lebontása, az új évhez is kötődik, hiszen a fát még az óévben állítottuk, és az új évben már nincs szükségünk olyasmire, ami az elmúlt esztendőnek állít mementót úgymond.

Azonban nem lehet csak úgy félrevonni a fát és ott hagyni. Országszerte több olyan kijelölt gyűjtőhely is van, ahol a lecsupaszított fákat le lehet rakni és a kommunális szolgáltató elszállítja azokat.