Kartoffelkuchen mit Extras – „Tócsni“

Tócsni, Beré, Bere, Bandurák – Diese Speise hat sehr viele Namen (in Deutschland am meisten Kartoffelpuffer oder Reibekuchen genannt). Dieses Internationale Essen wird aus rohen, geriebenen Kartoffeln mit Mehl, Fett oder Öl zubereitet.

Vermutungen zufolge kommt der Name Tócsni von dem Wort Tótlángos. Das ist der zweitbeliebteste Name in Ungarn, nach Lapcsánka.

Das Rezept kommt aus einer Zeit voller Armut da es günstig zubereitet werden kann, heutzutage kommen jedoch auch sehr viele extra Zutaten  wie Apfel, Zwiebel, Pilz, Kohlrabi oder sogar Fleisch hinzu. Die Anwendung als Hauptspeise oder Beilage ist sehr verbreitet.

 

Ungarisch:

Krumplis lepény extrákkal, ez a Tócsni

Tócsni, Beré, Bere, Bandurák, rengeteg néven emlegetik ezt az ételt, ami reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel.

A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb.

Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de mára már olyan extra alapanyagok is belekerülnek, mint az alma,a hagyma, a gomba, a húsos, vagy épp a karalábés változat. Gasztronómiai körben sokan alkalmazzák, akár önálló fogásként, akár köretként megállja a helyét.

Receptje:

Amire szükségünk lesz:
⦁ 1 kg burgonya
⦁ 2 db tojás
⦁ 2-3 ek liszt
⦁ olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A krumplit nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük.
2. A reszelt burgonyához hozzá adjuk a tojásokat és a lisztet, ezután sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük.
3. Felforrosítjuk az olajat, majd a masszát evőkanál segítségével bele helyezzük és a kanál hátával lepénnyé simítjuk. Mindkét oldalát 5-5 percig sütjuk, majd egy papírszalvétára tesszük, hogy a felesleges olajat felszívhassa.
4. Megkenhetjük fokhagymával, illetve tejföllel, a lényeg, hogy nagyon finom!