Hitzealarm in Ungarn: Viel Trinken!

Das Gesundheitsministerium und Katastrophenschutzamt haben für Ungarn einen offiziellen Hitzealarm ausgegeben. Besonders am Wochenende sind Temperaturen bis zu 34 Grad erreichbar. Trockenheit steigert somit auch die Gefahr von Wald- und Flächenbränden. Mediziner raten, derzeit besonders viel zu trinken und die direkte Sonne zu meiden. Starker Sonnenschutz sollte aufgetragen werden, da die Sonne bereits in kurzer Zeit zu schweren Sonnenbränden führen kann.

Ungarn:

Életbe lépett a hőségriasztás

Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.