Heute beginnt das Shakespeare Festival in Gyula

MTI Fotó: Rosta Tibor

Es wird in diesem Jahr unter dem Titel Hamlet und Co. Shakespeare Festival stattfinden…Eine besondere Veranstaltung in Gyula, die im Rahmen der Gyula Castle Theater Saison vom 9.-15. Juli für das Publikum geöffnet ist.

Neben den bekanntesten Shakespeare-Werken werden auch ungarischee und ausländische Aufführungen in der vierzehnten Ausgabe des Festivals stattfinden.

Das detaillierte Programm des Events kann hier angesehen  www.shakespearefesztival.hu www.gyulaivarszinhaz.hu  werden.

Ungarisch:

Ma kezdődik a gyulai Shakespeare fesztivál

Hamlet és Társai címmel rendezik meg idén a gyulai Shakespeare Fesztivált, amelyre július 9. és 15. között várják a közönséget a gyulai várszínházi évad keretében.

A színház közleménye szerint a tizennegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon az egyik legismertebb shakespeare-i mű, a Hamlet rendhagyó magyar és külföldi előadásai mellett annak különböző átiratai, parafrázisai is színpadra kerülnek.

Elek Tibor, a teátrum tavaly kinevezett igazgatója korábban elmondta, hogy a fesztivál nemzetközi rangra tett szert az előző direktor, Gedeon József idején, ezért azt nem kívánja megszüntetni, csak némileg rövidít rajta és a tömegízléshez valamelyest közelebb álló előadásokat hív meg rá.

A fesztivál idén is megőrzi nemzetközi jellegét, ott lesz a Kolyada Színház Jekatyerinburgból, a bukaresti Metropolis színház, a brit Flute Theatre, az olasz Teatro Potlach és a román Unteatru.

A tematikus rendezvényen tartják a színház egyik saját bemutatóját: a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadást az  Aradi Kamaraszínházzal és a szintén aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal közösen viszik színre Tapasztó Ernő rendezésében. A főbb szerepeket Tege Antal, Gulyás Attila és Megyeri Zoltán alakítja; az előadáson az angol Tiger Lillies együttes élőben zenél.

A hazai társulatok közül a Vígszínházzal, a Neptun Brigáddal és a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal találkozhatnak a nézők. Emellett a hagyományoknak megfelelően utcaszínházi előadások, workshopok és szakmai filmvetítések is várják az érdeklődőket.

A részletes programsorozat a www.shakespearefesztival.hu vagy a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon tekinthető meg.