Die SZIGET läuft auf Hochtouren / Erste Impressionen

Foto: Flying Media Hungary / Zoltán Bozsoky

Heute Abend werden wir mit Franz Ferdinand in Partystimmung versetzt, mit Richard Ashroft, Frontmann von The Verve, Yungblud und Chvrches, aber es wird auch Dr. Jane Goodall, eine weltbekannte Primatenforscherin und UN-Botschafterin, vor dem Festival sprechen.

Die Dan Panaitescu Grand Stage beginnt am Nachmittag  mit Quimby auf der Bühne, gefolgt von dem schottischen Indiestar Franz Ferdinand, der zu bekannten Hits tanzt. Ihnen folgt Richard Ashcroft, Frontmann von The Verve, gefolgt von einer Party bei The 1975. Dank Love Revolution gibt es eine weitere Berühmtheit auf der Hauptbühne: Dr. Jane Goodall, weltberühmte Primatenforscherin, UN-Friedensbotschafterin und Umweltschützerin, wird ab 19.00 Uhr auf dem Festival sprechen.

Heute Abend werden wir auf der Mastercard Stage von A38 die Leistung des erst 22-jährigen Weltstars Yungblud erleben.

Ab Donnerstag öffnet auch die Bacardí Arena ihre Pforten, mit DJs wie De la Swing und Paco Osuna, der seit zwanzig Jahren in der Crème der elektronischen Musik aktiv ist. Mittlerweile liefert das Samsung Colosseum auch für den zweiten Tag starke Namen wie Giovanni Verrina, Margaret Dysas oder Ryan Elliott.

 

Foto: Flying Media Hungary / Zoltán Bozsoky

Ungarisch:

Teljes fordulatszámon robog a Sziget

Ma este a Franz Ferdinanddal nosztalgiázhatunk, fellép Richard Ashroft, a The Verve frontembere, Yungblud és a Chvrches is, de itt lesz Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ békenagykövet is, hogy szóljon a fesztiválozókhoz.

A Dan Panaitescu Nagyszínpadon délután a majd’ harminc éve a színpadon lévő Quimby kezd, utánuk a skót indie sztárcsapat, a Franz Ferdinand táncoltat meg bennünket a jól ismert slágerekre. Őket Richard Ashcroft, a The Verve frontembere követi, majd a The 1975 bulija zárja az estét. A Nagyszínpadon egy másik hírességet is köszönthetünk a Love Revolutionnek köszönhetően: Dr. Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, ENSZ békenagykövet és környezetvédő 19 órától szól a fesztiválozókhoz. A 85 éves kutató évente 300 napot utazik azért, hogy felhívja a figyelmet az egyre súlyosabb környezeti problémákra, most arról beszélj majd, miért van okunk a reményre.

Ma este a Mastercard Stage by A38 színpadon a csupán 22 éves világsztár, Yungblud fellépését csíphetjük el, de három év után újra itt lesz a szintipopban utazó Chvrches is, rajtuk kívül pedig az este fellépői között köszönthetjük még Tove Stryke-t, a Pale Waves-t, a Welshly Arms-t, Elderbrookot és Sonny Foderat is.

Csütörtöktől a Bacardí Aréna is megnyitja kapuit, ahol egyből olyan dj-k váltják egymást, mint az EIRow-ban rezidens De la swing vagy a szintén spanyol, húsz éve az elektronikus zene krémjébe tartozó Paco Osuna. Mindeközben a Samsung Colosseum is erős neveket szállít a második napra, úgy, mint Giovanni Verrina, Margaret Dysas vagy Ryan Elliott.

A Sziget az elmúlt években is sokat tett azért, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után a fesztivál. A tavaly bevezetett re-poharak mellett ezúttal is minden tányér és evőeszköz lebomló anyagból készül, nem árulhatnak műanyagzacskót a vendéglátók, ha pedig valaki mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy szívószálat tegyen az italába, papír szívószál képében egy környezetbarát alternatívát használhat. Emellett a víztakarékosság is hangsúlyos szerepet kap: a zuhanyfülkékben takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal találkozhatnak a bentlakók, amely akár 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet. A vízcsapok pedig fel lettek tüntetve a térképeken is, valamint embernagyságú vízcseppekkel jelölték meg őket, ezzel is arra bátorítva a látogatókat, hogy műanyag palackos víz helyett a csapból merítsenek ivóvizet. A Sziget zöld központja a Green Sziget Center, ami idén nemcsak hulladékgyűjtő bázisként funkcionál, hanem érdekes workshopokon, előadásokon tanulhatunk a klímaváltozásról a Climate Reality Project Europe és a Climate-KIC Alumni Association által szervezett programokon.

Foto: MTI/Mónus Márton