Deutliche Preissteigerung bei Obst und Fleisch erwartet

Foto: Flying Media Hungary/Judit Simon

Die Landwirte ahnen schlimmes. Wegen der knappen Regenzeit könnte nicht nur der Preis für Gemüse und Obst, sondern auch der Wert des Fleisches viel höher steigen. Wenn die Ernte von Obst und Gemüse aber auch Getreide so schwach wird, wie es wegen des jetzigen Wetter aussieht, ist es nach Meinung der Experten unvermeidlich, dass die Preise für Fleisch und sogar Brot ebenfalls drastisch steigen werden.

Ein Experte sagte der ungarischen Zeitung, dass in Ungarn in den trockensten Regionen 150 Millimeter Niederschlag fehlen. Dies wirkt sich auch auf die Grundwasserversorgung aus und es stehen keine Ressourcen zur Verfügung, um sie zu ersetzen.

Um dem Notstand abzuhelfen, verlängerte die Regierung die Bewässerungssaison und übernahm 70% der Grundgebühren.

Ungarisch:

Jelentős drágulások várhatóak a gyümölcs és a húsok áránál

A legrosszabbtól tartanak a mezőgazdaságban dolgozók. Az eső hiányos időszaknak köszönhetően nem csak a zöldségek és a gyümölcsök ára, de akár a húsra kiírt érték is jóval nagyobb lehet.

A zöldség és a gyümölcs aranyárban kelhet el idén nyáron, de a szántóföldi növényeket termesztők is panaszkodnak – írja az egyik magyar napilap. Szakértőjük szerint, ha a takarmánynövényekből és a kenyérgabonákból is annyira gyenge lesz a termés, mint amilyennek az időjárás alapján ígérkezik, akkor elkerülhetetlen, hogy a húsok és más készítmények, sőt a kenyér ára is radikálisan emelkedjen.

Az egyik hazai napilapnak nyilatkozó szakértő elmondta Magyarországon a legszárazabb régiókban 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ez pedig érinti a talajvízkészletet is, és ennek pótlására nem állnak rendelkezésre források.

A szükségállapot orvoslása érdekében a kormány meghosszabbította az öntözési idényt és átvállalta az alapdíj 70 százalékát.