Der 3. Juni ist Welt-Apfelwein-Tag

Weltapfelweintag feiert man seit 2013 am 3. Juni. Laut Verband der Hessischen Apfelwein und Fruchtsaftkeltereien ist dieser Tag eine Liebeserklärung an das „Stöffche“. Zahlreiche Aktionen stehen um den Weltapfelweintag auf dem Programm. Das Traditionsgetränk aus Hessen ist auch über die Grenzen hinaus bekannt, wie der Welttag des Apfelweins zeigt…Und wer trinkt heute in Ungarn eine Runde Apfelwein?

Ungarisch:

Június 3 – az almabor világnapja

A nyári időszakban sokan fogyasztanak gyümölcsborokat, a szokványos szőlő helyett. Ebben az időszakban különösen népszerűek az áfonya, az eper, és az almaborok. Június harmadika az almabor világnapja, amelyen az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos italt „ünneplik“.

Legismertebb elnevezése a „cider“ amely Magyarországon és Európa-szerte igen kedvelt. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr almamustból. Magyarországon igen elterjedt az almatermesztés, és az egyes években a bő termés teszi indokolttá, és nyújt lehetőséget az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi borkészítésére nem alkalmas.

A receptek szerint, ahhoz, hogy valaki jó almabort készítsen, apró, kemény és ehetetlen almára van szükség, amely nagyon roston és keserű, amelyet az édesebb fajtájú almák levével kevernek, így kapva az almabor jellegzetes ízét.
A  világnapot 2013 óta ünneplik.