Das Ungarische Radio ist 92 Jahre alt

Am 1. Dezember wurde das ungarische Radio 92 Jahre alt. Im Jahre 1925 war der Beginn des ungarischen radios im Rahmen eines Konzertes. Ab diesem Jahr wurden in Ungarn regelmässige Programme über das neue Medium gesendet.

Damals wurden 50 Stunden pro Woche gesendet, heute sieht das wohl ganz anders aus…

Auf der Openening Ceremony sprach Károly Demény, Generalsekretär der königlich-ungarischen Post zu den Menschen von der Rákóczi út 22 aus.

 

The hungarian radio is 92 years old

On the 1st of December we celebrate the birth of the Hungarian Radio. In 1925 there was a inauguration ceremony and a concert but for the hungarian people this was just the beginning.
After this radio programs and news comes easily to the people. The Hungarian radio date has existed since 1925. Every year, on 1 December, it is held on the anniversary of continuous Hungarian radio broadcasting.

At the opening ceremony, Károly Demény, secretary general of the Hungarian Royal Post, spoke to the people from Rákóczi út 22. And for the reason of understanding he speaks in Hungarian, English and French.

Of course it was a long time ago, and at this time the radio broadcast was 50 hours a week. Nowadays, broadcasting has changed, but the radio play an impotant role of people’s live.

92 éves a magyar rádiózás

December elsején ünnepeljük a Magyar rádió első adását. 1925-ben egy avatóünnepség és egy hangverseny közvetítésével kezdődött az egész, de a magyarok számára, ez csak a kezdet volt.

Ezt követően a hírek, és műsorok sokkal könnyebben elértek az emberekhez és 1925-től kezdve minden évben megemlékeznek erről a fontos eseményről.

Az avatási ceremónián Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója rádión keresztül szólt a hallgatókhoz a Rákóczi út 22. szám alatt lévő stúdióból és hogy többen megértsék szavait nem csak magyarul, de angolul és franciául is beszélt.

Persze ez már régen volt, és akkoriban a rádió mindössze 50 órányi műsort sugárzott egy héten. Manapság, bár a műsorsugárzási szokások sokat változtak, a rádió még ma is fontos részt játszik az emberek életében.