Das Geheimnis des Osterbaumes in Ungarn

Debrecen, 2019. április 16. Húsvéti festett tojásokkal díszített fa a Debrecen-Nagymacsi közösségi ház udvarán 2019. április 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Jeder kennt den Weihnachtsbaum, aber nur wenige haben vom Osterbaum gehört. Mit  entzückenden Farben können sie in der Osterzeit ihren Garten dekorativ gestallten.

Aber was ist das genau?

Zuerst brauchen wir die Ostereier die wir an den Baum, oder im Haus auf den Strauch hängen. Es gibt keine Grenzen bei der Auswahl der Nummern oder der Farben der Eier, wichtig ist: es soll schön sein! Die genaue Herkunft dieser Tradition ist unbekannt, aber es gibt eine interessante Geschichte:
Im Jahr 1945 sah ein Mann namens Volker Kraft in der Gegend einen Osterbaum, der ihn so gefallen hat, dass er beschloss seinen eigenen zu machen. Der erste Baum wurde 1965 hergestellt und nur 18 Eier hingen von dem Apfelbaum in seinem Garten. Danach wiederholte er dieses Verfahren Jahr für Jahr, und in 2009 hatte er schon eine so große Sammlung von Eiern, dass es neun Tage dauerte, bis er seinen Garten zierte. Schließlich lag die Zahl der Eier am Ostereierbaum bei 10.000! Aber in 2016 brach er seine jahrzehntelange Tradition und verschenkte seine Sammlung.

Mit dieser Idee entstand ein kleines Team, das den Innenhof des Gemeindehauses Debrecen-Nagymacs schmückt. Wie im Bild zu sehen ist, sehen die Eier auf den Bäumen wirklich wie Kugeln aus. Natürlich sind in vielen Teilen des Landes ähnliche Bäume aufgestellt worden, also lohnt es sich, wenn Sie zu Ostern Ungarn besuchen, ein offenes Auge zu behalten.

Debrecen, 2019. április 16.
Húsvéti festett tojásokkal díszített fák a Debrecen-Nagymacsi közösségi ház udvarán 2019. április 16-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ungarisch:

A húsvéti-fa titka

A karácsonyfát mindenki ismeri, de a húsvéti fa már nagyobb kérdőjel az emberek fejében. Korábban a német és az osztrák városokban Ostereierbaum vagy Osterbaum néven ismert alkotások a húsvét közeledtét jelzik és színekkel dobják fel a készítők udvarait, kertjeit.

Mi is ez pontosan?

Nos, a húsvéti fához szükségünk van hímes tojásokra, amelyeket felakasztunk a kertben vagy épp a barkákra amit a házban tartanak. A színeknek és a tojások számának semmi sem szab határt, a fő, hogy legyen rajta. A hagyomány eredete nem ismert, azonban akad egy érdekes történet ami ehhez köthető.
1945-ben egy Volker Kraft nevű férfi meglátott egy húsvéti fát a környéken, amely annyira ámulatba ejtette, hogy elhatározta, ő is elkészíti a sajátját. Az első fát 1965-ben készítette el és mindössze 18 tojást aggatott fel egy almafára a kertjében. Ezt követően évről évre megismételte ezt a procedurát, ám 2009-re már akkora gyűjteménye volt a tojásokból, hogy kilenc napig tartott míg feldiszítette a kertjét. Végül az Ostereierbaumjáról lógó tojások száma elérte a 10 ezret, amelyeket 2016-ban, amikor megszakította az évtizedek óta tartó hagyományt, eladományozta a gyűjteményét.

És ezzel az ötlettel állt elő a Debrecen-Nagymacsi közösségi ház udvarát díszitő kis csapat is. Ahogy az a mellékelt képen is látható, a fák valóban úgy néznek ki, mintha gömbök, nem is tojások lennének rajta. Természetesen az ország több pontján is állítottak fel hasonló fákat, így érdemes nyitott szemmel járni, ha húsvétkor Magyarországra látogat.