Das diesjährige Telekom VOLT Festival zog 143.000 Besucher nach Sopron!

VOLT Festival 2019 / Foto: Zsuzsanna Nimzs Flying Media Hungary

Das 27. Telekom VOLT Festival endete am Sonntagmorgen. Eine der größten touristischen Veranstaltungen Ungarns des vergangenen Jahres wurde von 143.000 Menschen in Sopron besucht.

„Aufgrund des Feedbacks des Publikums und unserer Interpreten sehen wir, dass der neue Standort ein erfolgreiches Debüt gegeben hat. Der Opening Day Spot zeigte, dass 40.000 Gäste bequem Platz finden und sich wohlfühlen. Nach den Erfahrungen dieses Jahres ist natürlich eine Weiterentwicklung des VOLT Festival erforderlich, aber es ist uns eine große Freude, dass der neue VOLT-Bereich, der größer, komfortabler und viel sicherer als zuvor ist, gut angenommen wurde. Der neue Veranstaltungsort ist auch eine Garantie dafür, dass die Veranstaltung in Sopron mindestens 10 Jahre im Voraus weiter stattfindet “, sagte Norbert Lobenwein, Gründer des Telekom VOLT Festivals.

Das größte Interesse wurde am ersten Tag von Rockbands begleitet. Alle Headliner, Slipknot, Slash, Black Eyed Peas und Parov Stelar waren ebenfalls ein großer Erfolg.

Ein weiterer Skulpturenstuhl wurde dem Projekt „Sopron – The Star City“ hinzugefügt. In diesem Jahr erhielten Slipknot und Dead Money ein Kunstwerk von  Anna Németh, Geschäftsführerin der Ungarischen Tourismusagentur, die in den kommenden Monaten in der Innenstadt von Sopron eingerichtet wird.

Sopron und seine Umgebung waren vier Tage lang voll mit Besuchern aus aller Welt. Auf den Straßen, Plätzen, Restaurants, Cafés gingen viel mehr Menschen als gewöhnlich, und die Hotels verkauften sich zu höheren Preisen. Die touristische Bedeutung von VOLT zeigt sich darin, dass in der Nähe von Sopron kein freies Zimmer gefunden werden konnte.

„Wir sind stolz darauf, dass VOLT immer mehr zu einer Familienveranstaltung wird. Mehr als tausend Menschen aus Sopron kamen mit dem Fahrrad zu uns und viele von ihnen brachten auch ihre Kinder mit. Die Kinder mussten das Ticket mit einer von VOLT inspirierten Zeichnung bezahlen. Wir haben in vier Tagen fast 500 Zeichnungen erhalten, von denen viele auch auf VOLT zu sehen sind “, sagte Zoltán Fülöp, der andere Hauptveranstalter des VOLT-Festivals der Telekom.

Das Telekom VOLT Festival ist seit seiner Gründung bestrebt, nicht als traditionelles Musikfestival eingestuft zu werden.

Es ist ein großer Stolz für die Organisatoren, dass immer mehr Blut an der örtlichen Blutspendestation gespendet wurde und ein bundesweiter Rekord aufgestellt wurde.

Das Telekom VOLT Festival 2020 ist für den 1. bis 4. Juli geplant.

So geht Party !

Ungarisch:

Az új helyszínen is hatalmas siker volt az idei Telekom VOLT Fesztivál 

Vasárnap hajnalban ért véget a 27. Telekom VOLT Fesztivál. Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai eseményére idén 143.000-en látogattak el Sopronba.

„A közönség és a fellépőink visszajelzése alapján úgy látjuk: sikerrel debütált az új helyszín. A nyitónapi nézőcsúcs megmutatta, hogy 40.000 vendéget is kényelmesen képes fogadni és ellátni a terület. A VOLT után az idei tapasztalatok alapján természetesen szükséges további fejlesztés a helyszínen, azonban nagy öröm számunkra, hogy elsőre jól vizsgázott a VOLT új területe, amely nagyobb, komfortosabb és jóval biztonságosabb a korábbinál. Az új helyszín arra vontakozóan is biztosítékot jelent, hogy legalább 10 évre előre tervezni lehessen Sopronban az eseménnyel “ – mondta el Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál alapítója.

A legnagyobb érdeklődés az első napon fellépő rock bandákat kísérte. A headlinerek mindegyike, a Slipknot, Slash, a Black Eyed Peas és Parov Stelar is nagy sikernek bizonyult, de ugyancsak tízezrek voltak kíváncsiak a Halott Pénz 15 éves, jubileumi showjára, amelyből az év végére film is készül.

Újabb szobor-székekkel gyarapodott a „Sopron – a Csillagok Városa“ projekt. Idén Németh Annától, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató helyettesétől a Slipknot és a Halott Pénz kapott ajándékba egy-egy műalkotást, amelyek a következő hónapokban Sopron belvárosában lesznek felállítva.

Négy napra teljesen megtelt Sopron és környéke. Az utcákon, tereken, éttermekben, kávézókban a megszokottnál jóval többen fordultak meg, a szálláshelyek pedig többszörös áron keltek el. A VOLT turisztikai jelentőségét mutatja, hogy szabad szobát Sopron környékén se lehetett már találni.

A VOLT minden évben fontosnak tartja, hogy a vendégei figyelmét egy-egy kiválasztott ügyre irányítsa. Tavaly az autizmus volt a fő téma, idén pedig a Média Unió kampányához kapcsolódva a tanárok megbecsülése, illetve a 30 éve Sopronpusztán megrendezett Páneurópai Piknik. A VOLT egyik jelképének számít Ef Zámbó István Trabantja, amelyet a rendszerváltás huszadik évfordulóján a VOLTon készített a művész. Idén, a harmincadik évfordulón egy újabb Trabant alakult át Ef Zámbó keze alatt, amely a nyáron több fesztiválon bemutatkozik majd.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a VOLT egyre inkább családi eseménynek számít. Sopronból ezernél is többen érkeztek hozzánk biciklivel és feltűnően sokan hozták magukkal a gyerekeiket is. A gyerekeknek a belépőért egy olyan rajzzal kellett fizetniük, amelyet a VOLT inspirált. Négy nap alatt közel 500 rajzot kaptunk, ezek jó része a VOLT oldalán is megnézhető“ – mondta el Fülöp Zoltán, a Telekom VOLT Fesztivál másik főszervezője.

A Telekom VOLT Fesztivál a kezdetek óta törekszik arra, hogy ne lehessen besorolni a hagyományos zenei fesztiválok közé. Ezt a célt szolgálta idén a számtalan művészeti alkotás, amelyekkel a helyszínen lehetett találkozni. Jelen volt a Láthatatlan Kiállítás, ahol egy sötét konténerben vakok segítségével lehetett tájékozódni. Krasznai János fotóművész mozgó műtermében fekete-fehérben örökítette meg az ezerarcú fesztiválozókat.

Nagy büszkeség a szervezők számára, hogy a helyszíni véradó állomáson minden eddiginél többen adtak vért és ismét országos rekord született. A VOLT vendégei egy magyar nagyváros vérellátásnak megfelelő mennyiségben adtak vért.

A 2020-as Telekom VOLT Fesztivál időpontja: július 1-2-3-4.

Kommentieren Sie den Artikel

Bitte geben Sie Ihren Kommentar ein!
Bitte geben Sie hier Ihren Namen ein