Blick über den Zaun: Abenteuertourismus in Tschernobyl

Screenshot Youtube

Abenteuer-Reisen nach Tschernobyl in die Ukraine. Ein Trend? Ein Abenteuer? Ein emotionaler Moment? Gefährlich?

Viele Fragen…

In 1986 passierte das große Unglück. Man berichtete in den Medien, daß es eine große Explosion im Atomreaktor in Tschernobyl gegeben hat. Nach dem schrecklichen Unglück wurden Tausende Menschen kontaminiert. Die wohl schlimmste nukleare Katastrophe weltweit.

Über 30 Jahre später nun öffnet die Regierung die Region für Touristen. Die Radioaktivität ist zwar noch minimal messbar, jedoch ist die Dosis der man ausgesetzt ist nicht höher als eine mehrstündige Reise in einem Flugzeug.

Somit kann man die Region rund um Tschernobyl nun bereisen. Spezielle Agenturen bieten hierfür spezielle Touren an. Wie man dorthin kommt, Was man beachten muss weiß die Agentur vor Ort. Eine der erfahrensten und größten Veranstalter ist www.chernobylwel.com

Die Agentur plant bereits seit einiger Zeit diese Touren und weiß worauf es ankommt. Es gibt wichtige Sicherheitsmassnahmen die man auf jeden Fall beachten sollte und muss, so wie zum Beispiel nichts anzufassen vor Ort und das ständige Mitführen eines Geigerzählers.

Bei der Tour in das Gebiet besichtigt man zahlreiche Häuser in denen die Zeit stillsteht, Überbleibsel von der Katastrope, Fahrzeuge, sogar einen Vergnügungspark der nie eröffnet wurde. Orte an denen die Geschichte haftet und an denen man mit Sicherheit Momente der Stille erlebt. Es sind wohl diese besonderen Momente, die Menschen dazu bewegen sich in dieses Gebiet zu begeben.

Der Besuch der Geisterstadt Pripyat ist besonders emotional da man hier wirklich die letzten Momente der Menschen nachvollziehen kann. Hier haben rund 50.000 Menschen gelebt. Während der Tour besucht man das Krankenhaus, Schulen, Kindergärten und auch Wohnhäuser. Die Fotografen wohl auf der Jagd nach dem speziellen Schnappschuß, andere wiederum nur um die Momente und das Zeitgeschehen zu erleben.

Wer zwei Tage lang im Gebiet ist übernachtet auch in einem einfachen Hotel in Tschernobyl. nach zwei Tagen sollte man dann jedoch auf jeden Fall das Gebiet wieder verlassen, raten Experten. Bevor man aus der „Zone“ herausfährt wird man kontrolliert und auch gemessen…Sind die radioaktiven Werte zum Beispiel unter den Schuhen zu hoch, muss man diese ausziehen und am Checkpoint lassen.

Mit Sicherheit eine der emotionalsten und abenteuerlichsten Touren weltweit. TV-Travelnews24 will sich vor Ort über diese Tour informieren und mit ausführlichen Tipps und Eindrücken hier informieren. Seien Sie dabei wenn unser Reporterteam auf den Spuren von Tschernobyl ist…

The story in hungarian language:

Miért akarnak az emberek Csernobilba utazni?

1986-ban szörnyu tradégia rázta meg Csernobil városát.
Az emberek csak annyit hallottak a hírekből, hogy egy atomreaktor felrobbant és emberek százait ölte meg. Ám a robbanás borzalmain kívül más is hátramaradt, azok, akik a balesetet követoen ottmaradtak.

Mégis, harminc évvel a tragédia után, az Ukrán kormány engedélyezte a turistáknak, hogy lássák ezt a területet. Ennek oka, hogy a sugárzás mértéke jóval kisebb lett, ezzel biztosítva az odautazók egészségét. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan juthatunk el erre a különleges, nem hétköznapi látványossághoz? Vajon milyen engedélyekre, felszerelésre van szükségünk, ahhoz, hogy  a Csernobili túrát.

Ha körbenézünk az út információit keresve, láthatjuk, hogy a legtöbb ukrajnai ügynökség kínál túrákat az elhagyott városba.
Indulás előtt tehát mindenképp tájékozódjuk milyen áron és hogyan juthatunk el az országba. A Budapest-Kijev közti távolságot már akár 21.000 forintos repülojeggyel is megtehetjük, direkt útvonalon eljutva így Kijevbe, ahonnan számtalan lehetőség közül választhatunk a Csernobilba vezető úthoz.

Fontos, hogy tudjuk, bár a sugárzási mennyiség mára jóval kisebb – nagyjából a röntgen vizsgálatokkor meghatározott érték körül mozog – a biztonságunk és egészségünk érdekében be kell tartanunk pár szabályt.

A kijelölt útról semmi esetre sem léphetünk le, csakis a kijelölt területeken mozoghatunk, sot nem nyúlhatunk semmihez. Mindezek mellett be kell még tartanunk pár szabályt, többek között nem ihatunk alkoholt, valamint nem vehetünk be gyógyszereket.
Ajánlatos elkerülni a földre tenni dolgokat, illetve leülni oda, de ami a leges-legfontosabb: semmit sem hozhatunk el onnan.

Ahhoz, hogy az utunk probléma mentes legyen, megfelelő ruházatot is kell választanunk.
A hölgyeknek nem ajánlott a szoknya, és a nyitott lábbeli viselete, míg uraknál a zárt cipo és a hosszú nadrág engedélyezett csak. A túra végeztével pedig ne lepődjünk meg, ha egy rutin ellenőrzésen kell részt vennünk. Ezt minden ki-és belépőnek meg kell tennie a saját- és környezete érdekében.

De mi is történt Csernobilban?

A baleset idején ez volt a világ legnagyobb atomerőműve, és az, hogy halálos katasztrófa lett a vége, több véletlen egybeesésnek köszönhető. Akkoriban ugyanis nem voltak olyan korszeru biztonsági rendszerek, mint napjainkban, ráadásként a baleseteket meggátoló automatizáló rendszere is jóval visszamaradottabb volt a mainál.
Majd hajnali fél kettőkor hatalmas robbanás rázta meg az erőmű környékét. A szemtanúk szerint az első robbanást piros lángok, a másodikat pedig világoskék lángok követték, ami után egy gombafelhő emelkedett a reaktor fölé. Elmondásuk szerint, azok, akik sosem láttak hasonlót korábban, elképzelni sem tudják milyen volt.

Talán ez a válasz a kérdésünkre.

Az emberek mindig is tudni akarták, mi történt anno, a történelem különbözo korszakaiban. Talán azok, akik ide utaznak épp erre keresik a választ. Látni akarják, milyen volt. Ugyan azon a területen sétálni és néhány pillanat erejéig, azt érezni amit az ott élok, hiszen a csernobili baleset áldozatainak száma történetenként különbözik. Ahhoz pedig, hogy megértsük az ott élok borzalmait, nem elég csak a történelemkönyvekbol, feljegyzésekbol és filmekbol tájékozódnunk.

Hiszen azt biztossan tudjuk, hogy a közvetlen áldozatok többnyire az erőmű dolgozói voltak, valamint a tűzoltók, akik halálos dózisú sugárzást kaptak. A legtöbb közvetlen áldozat a Mitino temetőben, Moszkvában van eltemetve. Minden test beton koporsóba van zárva a magas sugárzás miatt. Hivatalosan a csernobili tragédia mintegy 600 ezer ember életét követelte.

De nem csupán Csernobil szenvedte meg a robbanás következményeit. A mindössze 3 kilométerre lévő város Pripjaty, amit kifejezetten a reaktornál dolgozóknak építettek, ma már csak árnyéka régi önmagának. Valamikor egy jól szituált városnak számított, megvolt benne minden modern városi luxus, vasútállomás, kikötő, kórház és piactér, míg a lakosság átlagétlegkora 25 év volt, amikor a katasztrófa történt. Ám mindössze három órára volt szüksége, hogy teljesen kiürítsék a várost, mely a mai napig szellemvárosként éli mindennapjait. A lakosok csak a szükséges dolgokat vihették magukkal, a hatóságok pedig úgy döntöttek, hogy a városnak örökre üresnek kell maradnia.

Prijaty most egy szellemváros, és annak ellenére, hogy senki sem él ott, megvan a saját bája és hangulata. Pripjaty nem úgy végezte, mint a környező falvak, amit buldózerek temettek a föld alá, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a város lezárt terület, amelyet a rendőrség és a katonaság ellenőriz.