Australiens süßes, flauschiges Symbol – der Koala

Foto: Flying Media Hungary Kft./ Zsuzsanna Nimsz

Ausztrália cuki, bolyhos jelképe – A koala

Sokan ismerik, az eukaliptusz fákon ülő pihe-puha mackókat. A koala szinte az ország jelképe lett, ami nem is csoda, hiszen ott őshonos. A koala elnevezés még a katang törzstől ered, és saját nyelvükön annyit tesz „nem ivó“, ami arra utal, hogy az állatok keveset isznak.

Azonban a koalamedve megnevezés is hibás, hiszen rendszertanilag, a koala nem tagja a medvék családjának.
A koalák mindenhol megtalálhatók Ausztrália keleti partjain, de a belső vidékeken is, olyan távolságig, ahol még elég a csapadék a megfelelő erdők létezéséhez. Külsőre hasonlítanak a vombatokra, csak épp a bundájuk vastagabb és puhább, a füle pedig sokkal nagyobb. Testtömegük 5-14 kiló között mozog.

Bár igen kedvelt állat, egyoldalú táplálkozási igényei miatt tartása igen költséges. Ausztráliában gyakori és kedvelt állatkerti állat, sok állatkertben megtalálható. Ausztrálián kívül azonban kevés helyen tartanak koalákat. Magyarországon a Budapesti Állatkertben található.

A koala Ausztrália egyik legjellemzőbb, mondhatni szimbolikus állata, emiatt egyfajta popkulturális hatása is van, bumfordi megjelenése miatt sokan szeretik, számos mesének és rajzfilmnek is szereplője.

Ha Ön is kíváncsi milyen egy koala az élőhelyén, tekintse meg kollégánk videóját, melyből mindent megtudhat!

Englisch:

The cute, fluffy symbol of Australia – What the koala is?

Many people know the soft little bears which are sitting on the eucalyptus trees. The koalas are the symbols of Australia, which is not a surprise if you know it is native in there.

The name „koala“ comes from the katang tribe, and their own language means „not drinking“ which refer, that they don’t drink much.  But the koala bear name is also wrong. Because it’s systematic; koala is not a member of the families of the bears.

They look like vombats, although their fur is thicker and softer, their ears are much bigger. Their weight can reach 5-14 kg as well. Many people love them, but keeping them is very expensive. It’s very popular in Australia so we can find it in many Zoo’s.
Koala is one of Australia’s most typical symbolic animals, so it has a kind of pop cultural effect.

If you want to know how a koala lives in their natural habitat, click our video, to see it.