22. März – Weltwassertag

Foto: Flying Media Hungary Kft.

Seit 1993 steht am 22. März Wasser, als wichtiges Lebensbedürfnis im Mittelpunkt. Das Ziel des Welttages ist zu zeigen, wie wichtig es ist, dass Alle genügend und gutes Wasser haben, und die Gefahren vom Auslauf unserer Wasservorräte.

Das Motto für 2019: „Wasser für Alle“. Die Programme und Aktionen möchten darauf Aufmerksam machen, dass wir jeden Tag daran denken müssen, dass Wasser ein grundlegendes Menschenrecht ist und das dies nicht überall auf der Welt so eindeutig und natürlich ist wie wir es kennen.

Ungarisch:

Március 22 – A víz világnapja

1993 óta március 22-e az a nap amikor a vízet mint éltető erőt állítják a középpontba. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnap létrejöttében fontos szerepe volt az ENSZ közgyűlésének, melyet az 1992-es Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencián kezdeményeztek.

A 2019. évi mottó: „Vizet mindenkinek!”. A programok, pályázatok és akciók arra akarnak ösztönözni, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Arra is szeretne ráébreszteni, hogy ez a világnak nem minden részén valósul meg olyan problémamentesen, ahogyan pillanatnyilag nálunk, a fejlettnek mondott világban, és felelősségünk van azért, hogy a vízhez való hozzájutásban korlátozott embertársaink helyzete javul-e.