Walskulpturen aus Plastikmüll in Budapest

Budapest, 2019. július 9. MTI/Szigetváry Zsolt

Die Greenpeace-Plastikschrottskulpturen stehen derzeit auf dem Kossuth-Lajos-Platz und laden die Spaziergänger ein, sich einen Moment darauf zu konzentrieren. Die Umweltorganisation möchte mit den Skulpturen auf die plastikfreie Juli-Initiative und Verschmutzung des Meeres durch Plastik aufmerksam machen.

Greenpeace hat hier eine bemerkenswerte Installation von drei bis sechs Meter hohen Walen aus dem Müllmeer aus Plastik installiert und warnt davor, dass Plastikmüll und Mikrofasern heute überall sind, von Meeren über Flüsse und Wälder bis hin zum Trinkwasser – ob es sich um Mineralwasser oder Leitungswasser handelt.

Wir produzieren 300 Millionen Tonnen Kunststoff pro Jahr, davon etwa die Hälfte Einwegkunststoff. Sie werden oft nur 1-2 Minuten verwendet, aber Hunderte von Jahren reichen nicht aus um sie abzubauen. Jede Minute wird ein Lastwagen voller Plastik in unsere Meere gekippt und das Leben der Ozeane wird durch Müllkanäle zerstört, die bis zu 27-mal so groß sind wie in Ungarn.

Ungarisch:

Műanyaghulladékból készült bálnaszobrok lepték el Budapestet

A Greenpeace műanyaghulladékból készült bálnaszobrai az Országház előtti Kossuth Lajos téren állnak és hívják fel a sétálók figyelmét. A környezetvédelmi szervezet a tengeri műanyagszennyezésre szeretné felhívni a figyelmet a szobrokkal a Műanyagmentes július kezdeményezés kapcsán.

A Greenpeace műanyagszemét-tengerből kiemelkedő hatalmas, három és hat méter magas bálnákat ábrázoló installációval figyelmeztet: a műanyag hulladékok és mikroműanyagok mára mindenütt megtalálhatóak, a tengerektől kezdve a folyókon és erdőkön át egészen az ivóvizünkig – legyen szó akár az ásványvízről vagy a csapvízről. Az installációban látható műanyag szemét is a természetből érkezett: az olasz partokon gyűjtötték össze önkéntesek. 80%-uk itthon is ismert nagyvállalatoktól származik, többek között a Coca-Colától, az Unilevertől, a Nestlétől, a Ferrerótól, a San Benedettótól és a Haribótól.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Ezeket sokszor csak 1-2 percig használjuk, de lebomlásukhoz több száz év sem elegendő. Percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.