Vor dem Fasten: Der Pfannkuchentag

Palatschinken - Foto Flying Media

Ob gefüllt oder nicht, süß oder salzig, viele Leute mögen Pfannkuchen. Aber auch der Pfannkuchentag ist was besonderes. Er findet vor der Fastenzeit statt.

Die Essenz des Pfannkuchentages besteht darin, die letzten Reste Mehl, Eier, Butter, Zucker zu sammeln und noch ein letztes mal, vor  der Fastenzeit, Pfannkuchen zu backen.

Wir haben jedoch einige interessante Dinge über dieses beliebte Gericht gefunden.
Wussten sie, dass der Pfannkuchen schon bei den Römischen Soldaten beliebt war? Damals war er aber nicht Süß, sondern wurde mit Fleisch gegessen.

Die Zutaten für Pfannkuchen variieren von Land zu Land, werden jedoch hauptsächlich aus Mehl, Eiern, Salz und Zucker sowie Wasser und Milch hergestellt.

Der größte Pfannkuchen aller Zeiten wurde in 1994 in Rochdale gebacken. Es hatte einen Durchmesser von 15 Metern, ein Gewicht von 3 Tonnen und ungefähr 2 Millionen Kalorien.

Na dann, guten Appetit!

Ungarisch:

Még a böjt előtt együnk egy jót, jöhet a palacsinta nap!

Mindegy, hogy töltött, vagy töltelék nélküli, édes vagy sós, a palacsintát sokan szeretik. A palacsinta nap azonban különös. Ugyanis húshagyó kedden, a farsangi időszak végével szokták tartani, amikor is következik az a 40 nap, amikor megtagadjuk magunktól a földi élvezeteket, leadjuk a karácsonyi, farsangi időben felszedett kilókat, hogy húsvétra testben és lélekben megújulhassunk.

A palacsinta-nap lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne is kísértsen minket a böjti időben.

Azonban találtunk pár érdekességet, amit erről a közkedvelt ételről lehet tudni.
Például, hogy az eredeti palacsinta még a római korból maradt ránk, a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották.

A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. Míg minden idők legnagyobb palacsintáját 1994-ben, Rochdale-ben sütötték ki: átmérője 15 méteres volt, 3 tonnát nyomott, és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazott. Így ha valamikor azzal próbálkoznánk, hogy megdöntsük a rekordot, érdemes a mai napra időzíteni a sütést. És ha esetleg valamelyik olvasónknak sikerülne, küldje el a képet szerkesztőségünkbe, hogy mi is hírt adhassunk a rendkívüli eseményről!