Valentinstag in der Sprache der Blumen

Foto: Flying Media Hungary/Judit Simon

Am Valentinstag stehen vor den Blumengeschäften Meter lange Reihen, alle wollen ein kleines, oder großes Geschenk für die Geliebte kaufen. Weniger wissen jedoch, dass jede Blume eine andere Bedeutung hat.

Wie schon bekannt, sind Blumenhändler und Blumenkuriere an diesen Tag besonders beschäftigt, sogar an den Tagen nach Valentinstag boomt das Blumenbusiness. In den letzten Jahren waren am 14. Februar neben der Roten Rose, auch die Rosa und Burgund eine beliebte Wahl, aber auch Narzissen und Hyazinthe wurden viel gekauft – Sagt die Nationale Agrarwirtschaftskammer.

Neben der Beliebtheit und Farbe hat aber jede Blume auch seine eigene Symbolische Bedeutung. Die Orchidee ist wunderschön, Symbol der Liebe und Eleganz. Die Rose ist das Symbol für die glückliche Liebe, Schönheit, Leben, Glücklichkeit und Ruhe. Der Brauch sagt, dass ein Faden Rose als Geschenk die Liebe bedeutet, einen Strauß zu geben die begehrte Liebe bedeutet, und Hundert Rosen symbolisieren die unzerstörbare Liebe und Sehnsucht. Die Hyazinthe ist das Symbol für Charm, Ausdauer und Beständigkeit, aber wir müssen mit der roten Hyazinthe aufpassen, denn es symbolisiert die Eifersucht.

Ungarisch:

Szóljon a szerelem a virágok nyelvén

Valentin-napon minden virágárusnál hosszú sorok állnak, várva az ajándékokat megvevő vásárlókra, akik egy-egy gyönyörű csokorral, vagy épp virággal akarják kimutatni szerelmüket. Azt azonban kevesen tudják, hogy minden virágnak megvan a maga jelentése.

Mint ismertes, a virágboltok, és futárok ezen a napon bonyolítják le forgalmuk dupláját, amely olyan erős, hogy még az ezt követő napokban is erős forgalmat ad. Az utóbbi években február 14-én a vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A virágoknak azonban nem csak színe és népszerűsége szab határt, ugyanis mindegyiknek megvan a maga szimbolikája. Példának okáért az orchidea a ritka szépség, a szerelem, a kifinomultság jelképe. Míg a rózsa a boldog szerelem, szépség, a szerelem, mulandóság, jó szerencse, boldogság, csend szimbolikáját hordozza magában. A feljegyzések szerint egy szál rózsát ajándékozni az egyértelmű szerelem jelképe, míg rózsát csokorban adni az áhított szerelemé, száz szál rózsát ajándékozni a mindent felperzselő, olthatatlan vágyódás jelképe lett az elmúlt években. A jácint a bájosság, az állhatatosság és a tartósság jele, azonban a vörös jácinttal vigyáznunk kell, hiszen az a féltékenység szimbóluma.