Mit vollem Haus und Ed Sheeran beginnt das Sziget Festival

Foto: Flying Media Hungary Kft. /Burkus Bettina

Endlich ist es soweit und die unvergesslichste Woche der Sziget Insel beginnt. In diesem Jahr werden auf dem Festival große Stars der Welt zu sehen sein, und am ersten Tag können wir beim ersten Konzert des britischen Superstars Ed Sheeran in Ungarn bereits seine Hits singen. Mal sehen, was der Inseleröffnungstag zu bieten hat.

Einige der Insulaner sind bereits eingezogen und heute dreht sich das Festival nun offiziell. Auf der großen Bühne wird heute 2019 Gewinner USEME auftreten, gefolgt von Michael Kiwanuka. Er singt unter anderem den Titelsong von Big Little Lies, Cold Little Heart. Dann gibt es auf der größten Bühne des Festivals noch ein besonderes Programm: Tausende können mit dem SUPERAR-Kinderchor mitsingen. In diesem Jahr wird Sziget jeden Tag einen besonderen Darsteller oder Auftritt im Geiste der Liebesrevolution bringen, der die Botschaften der Liebesrevolution zwischen den Übergängen verstärkt.

Nach dem Sonderkonzert betritt Jain die Bühne. Die französische Sängerin verbrachte vier Jahre im Kongo, was sich auch auf ihre Musik auswirkte, dank Jains tanzendem, lockerem Pop-Sound wie Makeba.  Dann das Highlight heute: Ed Sheeran ist einer der modernsten Performer der Welt, der fast alle Hit-Charts des Globus gestürmt hat. Kein Wunder, dass alle Tickets für diesen Tag ausverkauft waren.

Währenddessen liefert die Mastercard Stage von A38 immer noch die Stars und steigenden Hoffnungen des Tages. Am ersten Tag wird Rock das dominierende Genre sein: Ocen Alley aus Australien, Frank Turner & The Sleeping Souls werden eine emotionalere Linie mit ihren philosophischen Tracks bilden, ebenso wie Kodaline und Razorlight, gefolgt von Of Mice und Man schlägt auf die Saiten und stürzt die A38 auf steileres Wasser. In der Nacht wird  das französische House-Duo The Blaze, gefolgt von Fakear bis zum Morgengrauen auf der Bühne stehen.

Das Colosseum von Samsung wird wieder das Zentrum der elektronischen Musik sein, und die Discjockeys wechseln täglich von Mittags bis Morgens. Am ersten Tag präsentiert Dice Events talentierte inländische und internationale Techno-Life-Talente wie Blawan oder Fjaak.

Die von ibis präsentierte europäische Bühne ist für Entdecker empfehlenswert:  Naë (Frankreich), Nxdia (Großbritannien), Gilsons (Brasilien), Moglii (Deutschland), Maria Yfeu (Spanien), Qaayel (Marokko), MVNSI (Belgien), So Flow (Polen), Glass Cristina (Mexiko).

Jeder findet die Bühne, die zu seinem Musikgeschmack passt.

Ungarisch:

Telt házzal és Ed Sheerannel rajtol a Sziget

Végre ez is eljött és ismét elkezdődik a nyár legönfeledtebb hete, a Sziget. A fesztiválon idén is világsztárok adják egymásnak a nagyszínpadot, az első napon máris a brit szupersztár, Ed Sheeran első magyarországi koncertjén énekelhetjük vele a slágereit. Nézzük még, mit kínál a Sziget nyitónapja.

A Szigetlakók egy része már korábban beköltözött, mától pedig 1000%-on pörög a fesztivál. A Nagyszínpad világot jelentő deszkáira ebben az évben elsőként a Nagy-Szín-Pad! 2019 győztese, a USEME lép majd fel, a csapatot pedig Michael Kiwanuka követi. Ő jegyzi többek között a Big Little Lies főcímzenéjét, a Cold Little Heart-ot, mely várhatóan ma élőben is felcsendül a színpadon. Utána egy különleges program kap helyett a fesztivál legnagyobb színpadán: a SUPERAR gyermekkórussal énekelhet együtt a több ezres tömeg. A Sziget idén ugyanis a Love Revolution jegyében minden egyes napra elhoz egy különleges előadót vagy performanszot, akik az átállások között erősítik a szeretet forradalmának üzeneteit. A SUPERAR program az egyenlőség jegyében született meg és hátrányos helyzetű gyerekek számára biztosít ingyenes zenei oktatást a világ 7 országában.

A különleges koncert után Jain veszi be a terepet. A francia énekesnő négy évet töltött Kongóban, ami a zenéjére is nagy hatással volt, ennek köszönhető a Jainre jellemző táncos, laza, popos hangzás, mint amilyen a Makeba c. slágere is. A Nagyszínpad előtti téren eddigre valószínűleg egy gombostűt is nehéz lesz leejteni, az est fő fellépője ugyanis Ed Sheeran, a világ egyik legaktuálisabb előadója, aki egyszál gitárral és szerelmes dalaival gyűrte maga alá a Földgolyó szinte összes slágerlistáját. Nem csoda, hogy erre a napra el is fogyott az összes napijegy.

Mindeközben a Mastercard Stage by A38 ezúttal is a befutott sztárokat és a feltörekvő reménységeket szállítja a közönségnek. Az első nap többnyire a rock lesz az uralkodó műfaj: az Ocen Alley Ausztráliából hozza enyhén reggae beütésű dallamait, Frank Turner & The Sleeping Souls az érzelmesebb vonalat képviselik majd filozofikus hangulatú számaikkal, csakúgy, mint a Kodaline és a Razorlight csapata, majd az Of Mice and Man csap a húrok közé, keményebb vizekre kormányozva az A38 színpadot. Éjjel azonban a táncé lesz a főszerep: a The Blaze francia house duó, majd Fakear visz bele a hajnalba.
Az elektronikus zene fellegvára ezúttal is a Colosseum by Samsung lesz, ahol minden nap déltől, egészen reggelig egymást váltják a lemezlovasok. Első nap a Dice Events prezentálásában lépnek színpadra a hazai és nemzetközi techno élet tehetségei, mint Blawan vagy éppen Fjaak.

Az Európa Színpad presented by ibis a felfedezőknek ajánljuk: itt olyan, a befutás szélén lévő előadók játszanak, akikért hazájukban már rajonganak és itt az ideje, hogy a határokon túl is felfigyeljenek rájuk. A fesztivál első napján az ibis MUSIC döntősei lépnek itt fel. A koncertsorozat során az ibis és az általuk felkért szakmai zsűri értékelte azt a 90 művészt, akik 17 országban, a szállodalánc 44 hoteljének valamelyikében kapott fellépési lehetőséget. Most a legjobb kilenc léphet fel a Sziget első napján: Naë (Franciaország), Nxdia (Egyesült Királyság), Gilsons (Brazília), Moglii (Németország), Maria Yfeu (Spanyolország), Qaayel (Marokkó), MVNSI (Belgium), So Flow (Lengyelország), Glass Cristina (Mexikó).

A fesztiválon mindenki megtalálja a zenei ízlésének megfelelő színpadot: singer-songwriterektől hangos a Ticketswap Music Box, afro és latin ütemekre rázhatjuk a One Love – Afro-latin-reaggae faluban, klasszikus, opera és jazz csendül fel a Magyar Zene Házában, a Sláger FM Greatest Hits Stage ad a retro bázisaként szolgál a héten, míg a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad a hazaiak mellett mostantól külföldi bandáknak is ad lehetőséget a bemutatkozásra. A Global Village a Világzenei Nagyszínpad örökségét viszi részben tovább, míg a Youtube Music Tribute Stage-en legendás csapatok előtt tiszteleghetünk. És ez még csak a kezdet, csütörtöktől minden egyes helyszín teljes üzemmódra kapcsolva várja a fesztiválozókat!