Lärmbelästigung – Sziget muss mit einer Geldstrafe rechnen!

Foto: Flying Media Hungary Kft./ Horváth Júlia

Die Gemeinde Óbuda hat ein Gerichtsverfahren eingeleitet und gegen die Organisatoren des Sziget-Festivals eine Geldbuße verhängt, da der Lärmpegel der Veranstaltung nach offiziellen Angaben der Gemeinde wiederholt die zulässige Grenze überschritten hat.

Laut der Ankündigung der Gemeinde Óbuda-Békásmegyer vom Montag gab es in diesem Jahr mehr Beschwerden seitens der Öffentlichkeit. Auch die Feuerwerke seien zu laut gewesen.

Aus diesem Grund wendet sich die Gemeinde an die Feuerwerksgenehmigungsbehörde und an das Budapester Polizeipräsidium. Die Gemeinde erinnerte daran, dass Bürgermeister Balázs Bús aus Gründen des Schutzes der Bewohner und Haustiere im Bezirk keine anderen Feuerwerke als die mit Neujahrsveranstaltungen verbundenen Feuerwerke unterstützt.

Der Bürgermeister forderte die Organisatoren von Sziget auf, die notwendigen Maßnahmen zu ergreifen um den Lärm zu reduzieren.

Foto: Flying Media Hungary Kft./ Horváth Júlia

Ungarisch:

Megbírságolják a Szigetet, mert túl hangos a fesztivál

Hatósági eljárást kezdeményezett és bírságot szab ki az óbudai önkormányzat a Sziget fesztivál szervezőire, mert a rendezvény zajszintje többször is átlépte a megengedett határértéket az önkormányzat hivatalos mérései alapján.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén a korábbi évekhez képest több lakossági panasz érkezett, amelyek szerint az elmúlt éjszakákon tűzijáték hangját is hallani lehetett.

Emiatt az önkormányzat a tűzijátékot engedélyező hatósághoz, a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordul. Az önkormányzat emlékeztetett, hogy a lakók és a háziállatok védelme érdekében a szilveszteri eseményekhez kapcsolódó tűzijátékon kívül Bús Balázs polgármester nem támogat semmiféle tűzijátékot a kerületben.

A polgármester felszólította a Sziget szervezőit, hogy a közeli kerületek és települések lakóinak nyugalma érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy a rendezvény hátralévő napjaiban a megengedett határértéken belül tartsák a zajszintet, illetve a tűzijátékok engedélyeztetése kapcsán is minden esetben jogszabályok szerint járjanak el.