Korallok, míg a szem ellát – A Nagy Korallzátony

Földünk legnagyobb korallzátonya joggal számíthat a figyelemre, hiszen a Világörökség részét képző természeti jelenség valóban szemet kápráztató jelenség. A Korall-tengerben található természeti képződmény nem messze Queensland partjaitól található, ami Északkelet- Ausztrália területén helyezkedik el.

A mintegy 34,4 millió hektáron, található és még az űrből is látható. A számokat nézve pedig tudjuk, hogy nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Ez a terület kedvelt a teknősök körében, ugyanis találhatunk itt levesteknősöket, valamint közönséges cserepesteknősöket is, emellett az égről sirályok és csérek figyelik a látogatókat.

A Nagy-korallzátony nyújtotta biológiai sokféleség szinte felülmúlhatatlanul gazdag. Megőrzése nemcsak a tudomány számára fontos és felbecsülhetetlen, de Ausztrália számára különösen az. Ez a korallgát óvja meg ugyanis a kontinens partjait a Csendes-óceán pusztító hatásától. Itt ugyanis megtörik a ciklonok ereje és a szárazföldet már csak a megzabolázott hullámok érik el.

A Nagy-korallzátonyt 1981 óta tartják számon a Világörökség részeként. Épp ezért és az Ausztráliát jelentő védelem miatt is, számos erőfeszítést tesznek azért, hogy megóvják.

Foto: Flying Media Hungary Kft./ Zsuzsanna Nimsz

Englisch:

Coral, while the eye can see – The Great Coral Reef

The Great Coral Reef is the biggest natural coral reef in our planet, so it can count on the right of attention because the natural phenomenon of the World Heritage is a truly eye-catching phenomenon.

The Coral Sea is a natural formation not far from the coast of Queensland, which is located in Northeast Australia.

We can see these things approximately 34.4 million hectares, and it can even be seen from space. In terms of numbers, we know that it consists of about 3,000 coral reefs and about 900 smaller or larger islands. This area is popular with turtles, where we can find soup turtles, as well as common shrubs, and gulls and terns watching us from the sky.

The biological diversity of the Great Coral Reef is almost unsurpassed. Preservation is not only important for science and invaluable but especially for Australia. It protects the coral from the coast of the continent from the devastating effect of the Pacific. Here, the power of the cyclones is broken, and the land is only reached by the waves that have been disrupted.

The Great Coral Reef has been recognized as a World Heritage Site since 1981. That is why, and because of the protection that Australia represents, they are making a lot of effort to protect them