In Debrecen wurden Vierlinge geboren

MTI/Czeglédi Zsolt

Den Vierlingen, die am Donnerstagabend in der Frauenklinik in Debrecen geboren wurden, geht es gut, sagten Ärzte und Eltern bei einer Pressekonferenz am Montag.

Für die Eltern sind die Vierlinge ihre ersten Kinder. Die drei Mädchen und der Junge – Panna, Anita, Anna und Richard – wurden zwischen 1230 und 1750 Gramm auf die Welt gebracht, alle gesund.

Rudolf Lampé, stellvertretender Direktor der Klinik, erinnerte daran, dass in den letzten Jahren viermal Vierlinge in der Debrecener Einrichtung geboren wurden. Die Babys sind alle in gutem Zustand, sagte er.

Er stellte fest, dass die Abteilung für Geburtshilfe und Gynäkologie der Universität Debrecen (DE) 1992 extrem babyfreundlich ist.

Tamás Sápy, ein Assistenzprofessor, der Arzt der 26-jährigen Mutter, die im Landkreis Békés lebt, sagte, dass die schwangere Mutter in der 28. Schwangerschaftswoche in die Klinik aufgenommen wurde und ständig überwacht wurde.

Ungarisch:

Négyes ikrek születtek Debrecenben

Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek – számoltak be az orvosok és a szülők hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A szülőknek a négyes ikrek az első gyermekeik. A három lány és a kisfiú – Panna, Anita, Anna és Richárd – 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született, valamennyien egészségesek.

Lampé Rudolf, a klinika megbízott igazgatója emlékeztetett arra, hogy a debreceni intézményben legutóbb három, azt megelőzően harminc éve születtek négyes ikrek. A babák jó állapotban vannak – közölte.

Megjegyezte, hogy a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikája 1992-ben, Európában elsőként kapta meg a bababarát címet, aminek azóta is folyamatosan megfelel.

Sápy Tamás adjunktus, a 26 éves, Békés megyében élő édesanya kezelőorvosa elmondta: a kismamát a terhesség 28. hetében vették fel a klinikára, s a magzatokkal együtt folyamatosan monitorozták.

Mindvégig jó állapotban voltak, a szülés spontán indult meg a 32. héten, október 24-én az újszülötteket császármetszéssel segítették világra – magyarázta. A szakember hozzátette: az újszülöttek jelenleg a szubintenzív osztályon vannak inkubátorban, de hamarosan együtt lehetnek majd az édesanyjukkal.

„Nagy boldogság a négy baba“ – mondta az újságíróknak az édesanya. Nagyné Kozák Anita azt is elárulta, hamar megegyeztek a gyerekek nevéről: Richárd és Anita a szülők nevét kapta, de Anna és Panna nevéről is gyorsan döntöttek a férjével.

„Felkészülünk, hogy minél jobb szülők lehessünk“ – mondta az édesapa. Nagy Richárd jelezte: Békés megyei otthonukban már előkészítették a négy kiságyat, és a segítők, a szülők, rokonok, barátok is készen állnak az új családtagok fogadására.