Im Sommer gibt es am Plattensee viele Schwäne, aber auf Anraten des Ungarischen Ornithologie- und Naturschutzverbandes dürfen  keine Schwäne gefüttert oder versuchen unternommen werden, mit ihnen zu schwimmen.

Laut Experten stellen Brot und Popcorn nicht die natürliche Nahrung der Tiere dar, so dass sie erkranken können daran. Schwäne fressen hauptsächlich frische, grüne Pflanzen. Das heißt, Algen, Gräser am Ufer und viele Amphibien und Insekten werden verzehrt.

Wenn Vögel unzureichende Nahrung für ihre Knochen zu sich nehmen, sind sie flugunfähig. Also – Schwäne am Balaton bitte in Ruhe lassen!

Ungarisch:

Figyeljünk a Balatoni hattyúkra!

Nyáron a Balatonnál rengeteg hattyút találhatunk, ám a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívása szerint ne etessük és ne próbáljunk selfie-zni a madarakkal.

A szakértők szerint ugyanis a kenyér valamint a pattogatott kukorica nem képezi az állatok természetes táplálékát, így az megbetegítheti őket. A hattyúk ugyanis főleg friss, zöld növényeket esznek; azaz hínárt, a parton fűféléket, emellett számos kétéltűt, rovart fogyasztanak.

Ha a madarak nem megfelelő táplálékot esznek az árt a csontozatuknak, és ennek következtében röpképtelenek lesznek. A másik probléma azonban, hogy bár a hattyú szép madár, de tájidegen és a viselkedése is elég barátságtalan nem csak az emberekkel, de más madarakkal is.

Költési időszakban, valamint a fiókáik védelmekor rendkívül aggresszív, veszélyes állatok. Ilyenkor még az embernek is hajlamosak nekimenni. Egy bütykös hattyú átlagosan 10-15 kiló is lehet, így képes komoly sérülést okozni. Információink szerint Magyarországon eddig csak kutyákat támadtak meg a parton, de Ausztriában kerültek már emberek is kórházba hattyútámadás okozta sérülések miatt.