Winterzeit ist die Zeit der zugefrorenen Seen und Teiche. Hiermit steigt auch die Gefahr von Eisunfällen. Die Feuerwehren nutzen daher auch generell die Möglichkeiten zur Übung der Rettungsaktionen bei Eisunfällen. Hierbei ist jeweils extrem hohe Vorsicht geboten. Daher apelliert die Feuerwehr auch an alle, sich extrem vorsichtig auf zugefrorenen Seen zu verhalten und vor allem vorab eine Info einzuholen, ob das Betreten der Eisfläche überhaupt erlaubt ist in diesem Bereich.

Ungarisch:

A jégről mentést gyakorolták a tűzoltók a Desedán

Csak az alapvető biztonsági szabályok ismeretében lehet szakszerűen és biztonsággal elvégezni a jégről mentést. Mindig szem előtt kell tartani azt a körülményt, hogy veszélyhelyzetben kell segítséget nyújtani, amely során a segítségnyújtó is könnyen veszélybe kerülhet, ezért aztán a tűzoltók számára is elengedhetetlen a gyakorlás. Az utóbbi évtized enyhe teleinek köszönhetően nem minden évben adódott alkalom arra, hogy a jégről mentés fogásait gyakorolják a tűzoltók Somogy megyében.

Az idei tél azonban kedvez ebből a szempontból, hiszen a Deseda-tó víztükrének részleges befagyása lehetőséget biztosított a kaposvári hivatásos tűzoltóknak a gyakorlatozásra. Hétfőn délelőtt az eligazítás és a taktikai megbeszélés után kijelölt párokban indultak a jégen vágott lékhez a tűzoltók. A tó közepén bajba jutott embert, aki alatt beszakadt a jég, egyik kollégájuk játszotta.

A párosok kötélbiztosítás mellett, a recsegő-ropogó jégen előbb térdre, majd hasra ereszkedve, létrán csúszva indultak a lékben rekedt társuk segítségére. A jég felszínére húzott átfagyott „áldozatot” aztán a vízparton biztosító tűzoltók közreműködésével jutatták ki a szárazra. A többnapos gyakorlás során valamennyi kaposvári hivatásos tűzoltónak módjában áll elmélyíteni speciális tudását.

Fontos, hogy a tűzoltók készség szinten tisztában legyenek a jégről mentés szakszerű végrehajtásának módszereivel, hiszen a befagyott tavak vonzzák a téli sportok szerelmeseit, akiknek bármikor szükségük lehet a gyors segítségre.