Der Blutmond auch in Ungarn gut zu sehen

Salgótarján, 2019. január 21. Holdfogyatkozás a salgói vár felett Salgótarján Rónafalu városrészébõl fotózva 2019. január 21-én. MTI/Komka Péter

Mit seinem einzigartigen Look konnten wir den ersten Vollmond des Jahres sehen. Vom 20. Januar bis zum 21. Januar wurde gleichzeitig ein Supermond, ein Blutmond, ein Wolfsmond und eine totale Mondfinsternis am Himmel gesehen. Letzteres war bis Mai 2021 der letzte.

Das seltene Phänomen ist auf die Koexistenz mehrerer Faktoren zurückzuführen, einschließlich der Tatsache, dass sich der Mond in einer Vollmondnacht an dem Punkt befand, der der Erde am nächsten liegt, und daher viel größer schien als gewöhnlich, dass nennt man einen Supermond.

Darüber hinaus verfiel sie in eine vollständige Mondfinsternis, die Erde durchzog zwischen Mond und Sonne.

Das Phänomen wurde in den meisten Teilen Europas und Afrikas und in Nordamerika gesehen, im Nahen Osten und in anderen Teilen Afrikas nur teilweise, und in Australien und Ostasien konnte man es nicht beobachten.

Salgótarján, 2019. január 21.
Holdfogyatkozás Salgótarján Rónafalu városrészébõl fotózva 2019. január 21-én.
MTI/Komka Péter

Ungarisch:

Különleges égi jelenség a hétfői égbolton

Egyedi megjelenéssel láthatjuk az év első teliholdját. A január 20-ról 21-re virradó éjjel egyszerre volt látható, szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás az égen. Utóbbiból ez volt az utolsó, amit 2021 májusáig megfigyelhetünk.

A ritka jelenség több tényező együttállásának köszönhető, többek között az, hogy a Hold éppen telihold éjjelén járt pályájának azon a pontján, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnt a szokásosnál, vagyis szuperhold lesz.

Mindez ráadásul teljes holdfogyatkozással esett egybe, vagyis a Föld a Hold és a Nap között haladt el az égitest. Emellett nem mehetünk el a „vérhold“ eseménye mellett sem. Aminek oka az, hogy a nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz.

A jelenség Európa és Afrika nagy részén és Észak-Amerikában volt teljesen látható, a Közel-Keleten, illetve Afrika más részein, csak részlegesen, míg Ausztráliában és Kelet-Ázsiában egyáltalán nem.