Der 48-Stunden-Streik der Lufthansa-Flugbegleiter hat begonnen

Foto: Lufthansa Group

Am Donnerstag begann ein 48-Stunden-Streik der Lufthansa, einer unabhängigen Gewerkschaft für deutsche Flugbegleiter.

Der Streik am Freitag bis Mitternacht ist das Hauptproblem am Frankfurter Flughafen, der 800 Lufthansa-Flüge absagen musste. Am Donnerstagmorgen gab es jedoch keine größeren Störungen, da die Passagiere rechtzeitig über den Stopp informiert wurden.

UFO kündigte am Donnerstag und Freitag einen Streik auf allen Lufthansa-Flügen aus Deutschland an. Die Fluggesellschaft hat daher einen außerordentlichen Flugplan aufgestellt, der am Donnerstag 2.300 statt der ursprünglich geplanten 3.000 Flüge und am Freitag 2.400 Flüge umfasst. Flugannullierungen betreffen 180.000 Passagiere.  UFO hat in den letzten Jahren mehrere größere Streiks bei der Lufthansa Group organisiert, mit einer einwöchigen Dauer im November 2015, als 4.700 Flüge gestrichen werden mussten.

Ungarisch:

Elkezdődött a Lufthansa légiutas-kísérőinek 48 órás sztrájkja

 Elkezdődött csütörtökön a német légiutas-kísérők független szakszervezetének (UFO) 48 órás sztrájkja a Lufthansa légitársaságnál.

A péntek éjfélig tartó sztrájk leginkább a frankfurti nemzetközi repülőtéren okoz gondot, amelynek menetrendjéből 800 Lufthansa-járatot kellett törölni. Azonban csütörtök reggel nem volt nagyobb fennakadás, mert az utasok időben értesültek a munkabeszüntetésről.
Az UFO valamennyi Németországból induló csütörtöki és pénteki Lufthansa-járatra sztrájkot hirdetett. A légitársaság ezért rendkívüli menetrendet állított össze, csütörtökön az eredetileg tervezett 3000 járat helyett 2300 járat közlekedik, pénteken pedig a tervezett 3000 helyett 2400. Több budapesti járat is kimarad. A járattörlések 180 ezer utast érintenek.

A légiutas-kísérők szakszervezete legutóbb október 20-án tartott sztrájkot a vállalatcsoportnál, a 19 órás munkabeszüntetés miatt több mint száz járatot kellett törölni. Hétfőn hirdették meg az újabb munkabeszüntetést, arra hivatkozva, hogy a Lufthansa vezetősége továbbra sem hajlandó tárgyalni, és még csak nem is reagálnak a megkereséseikre.

A Lufthansa szerint az UFO vezetése szabálytalanul került pozícióba, így tevékenysége is szabályellenes. A társaság ezért nem ismeri el az UFO márciusi lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést. Álláspontja szerint továbbra is érvényes a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló megállapodás.
Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa-csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni.