Der 23.April ist Welttag des Buches und Copyrights

Heute wird das Buch und das Urheberrecht gefeiert. Seit 1995 hat die UNESCO diesen Aktionstag eingeführt. Allein in Deutschland wird in 3.500 Buchhandlungen dieser Tag mit besonderen Aktionen gefeiert. Auch die Attraktivität des Bücher lesens soll dadurch etwas gestärkt werden im digitalen Zeitalter.

Ungarisch:

Április 23. – A könyvek valamint a szerzői jogok világnapja

1995-ben az UNESCO – katalán – javaslatra – a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen – különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére.

A nap célja, hogy ezen a napon különösképpen hangsúlyozzák az olvasás fontosságát és a szerzői jogok tiszteletben tartásának fontosságát. Erre azért is van szükség, mert manapság a világhálón is egyre többen olvasnak, a szerzőknek pedig egyre inkább figyelnie kell arra, hogy műveik törvénytelen felhasználását meggátolják.

Manapság a szövegek gyakran újrahasznosulnak, vagy akár egy másik írás részévé vállnak. Viszont a forrásmegjelölésről gyakran megfeletkeznek, és sajnos egyre több az olyan eset, amikor akár neves író is plagizál.