Das Hagebuttenfest von Szarvaskő

Foto: Hagebutte Festival

Am 26. Oktober beginnt das Szarvaskő Hagebutten Festival. In dieser jährlichen Tradition werden zahlreiche Bündel der bekannten Beeren verkauft. Experten sagen, es ist gut,wenn sie ein wenig vom ersten Herbstfrost abbekommen haben. Die dunkelrote Farbe der Hagebutten signalisiert die Reife. Auf dem Festival des kleinen Bergdorfes zwischen Mátra und Bükk findet zudem ein interaktives Demonstrationsexperiment für eine Marmelade und für alle Stadien der Sirupherstellung statt.

Doch neben den hagebutten gibt es auch viel andere Dinge zu sehen.

Es gibt Infos über die Geschichte der Siedlung, ein Schloss in Szarvaskő und die wild lebenden Tiere des Waldes mit Führungen durch die Experten.

Ungarisch:

Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál

Október 26-án kezdődik a Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál. Az immár éves hagyományt képező mulatságon több mázsányi fogy el a jól ismert bogyóból. A szakértők szerint akkor jó, ha már az első őszi fagyok megcsípték egy kicsit. A termész színe ugyan változó, de az amelyiknek sötét, mélyvörös színe van, az már bizony túlérett. És noha ez édesebb mint a halványabbak, a C-vitamin tartalma nagy része ekkora már elveszett.

A Mátra és a Bükk között fekvő kis hegyi falu fesztiválján interaktív bemutatókon kísérhetjük végig a lekvár, és a szörpök készítésének minden fázisát.

Traktorral és lovas kocsival indulnak a szérűskerti bogyójáratok, emellett a település történetét, a szarvaskői várat és az erdő élővilágát is megismerhetjük a szakemberek által vezényelt túrákon, melyek egész naposak a településen.