Alternative, natürliche Eierfarben zu Ostern

Zu Ostern gehören einfach die bunten, farbenfrohen Eier dazu. Es gibt aber auch  umweltfreundliche Methoden um Eier zu färben, und zwar mit natürlichen Farben.

Zuerst ist es wichtig die Eier mit seifigen Wasser gründlich zu waschen damit die Farben auch gut aussehen später.

Die Farbmethoden können wir im kochenden oder auch kalten Wasser probieren, was nur wenige kennen. Das kalte Färben ist nützlich wenn Kleinkinder mitmachen möchten.
Wass wir brauchen: Esslöffel, eine Tasse für die Eier, 4 Tassen Wasser und zwei Löffel Essig, dass bei der Haftung der Farbe hilft. Wir müssen auch beachten, dass je mehr Gewürze, oder Pflanzen wir ins Wasser geben, desto tiefer und dunkler wird die Farbe.

Mit diesen natürlichen Produkten erreichen wir folgende Farben:

Rot: Granatapfel, Zwiebel, rote Bete
Gelb: Zitronenschale, Karotte, gemahlener Kreuzkümmel, Sellerie, Ingwer
Orange: Zwiebel, Pfeffer, Chili,
Grün: Spinat, Zitronenmelisse, Petersilie, Brennnessel
Lila: Schwarze Johannisbeere, Kohl, Preiselbeersaft
Braun: Dill, Nussschale, schwarzer Tee, Kaffee, Schinken

Ungarisch:

Alternatív, természetes tojásfesték húsvétra

Ha elérkezik a húsvét időszaka, akkor mindenkinek a színes, különböző színkombozicióban pompázó tojások jutnak eszébe. Azonban, ahhoz, hogy környezetbarát húsvéti készülődést mondhassunk el magunkról, szükségünk van a természetes festékekre. Szerencsére mára már igen könnyen megoldhatjuk ezt a problémát.

Mielőtt azonban bármilyen főzőcskének nekikezdenénk, szappanos vízzel mossuk meg a tojásokat, nehogy a zsíradék, vagy kosz, ami esetleg rárakódott megakadályozza a festék rögzülését.

A festési módszereket megpróbálhatjuk forró vagy hideg módszerrel. Ezek közül, talán az utóbbi az, ami kevésbé ismert. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha a családban lévő gyerkőcöket is bevonjuk a folyamatba.
Amire szükségünk lesz: evőkanalak, egy csésze amibe helyezhetjük a tojást, 4 csésze víz, valamint két kanál ecet, ami segíti a festék tapadását. Azt azonban tartsuk észben, hogy minél több fűszert, esetleg növényt teszünk a vízbe annál sötétebb színeket kapunk.

Színek és a megfelelő növények hozzá:

Piros: gránátalma, vöröshagyma, cékla.
Sárga: citromhéj, sárgarépa, őrölt kömény, zellermag, gyömbér
Narancssárga: vöröshagyma, paprika, chilli,
Zöld: spenót, citromfű, petrezselyem, csalán
Lila: fekete ribizli, vöröskáposzta, áfonyalé
barna: kapor, dióhéj, fekete tea, kávé