Werden elektrische Jet-Skis am Balaton verboten?

Blaues Band Balaton Regatta / Foto: Andrea Zilahi-Szabó

Der elektrische Jet-Ski ist das Werk von Ungarischen Ingenieuren, dass den Wassersport revolutionieren soll und man soll es sogar am Balaton ausprobieren können.

Ein ungarisches Onlinenachrichtenportal schrieb darüber, dass das bis zu 55 km/h schnelle und bis zu 400 kg schwere Fahrzeug sehr gefährlich sei. Sie schrieben, dass auf dem Wasser keine Geschwindigkeitsbeschränkung gibt, also können die Jet-Ski Fahrer 500 oder 1000 Meter vom Ufer rasen. Das Problem ist, das auf diesen Gebieten auch die Schwimmer und Badegäste unterwegs sind.

Der Balaton Entwicklungsrat arbeitet seit Oktober an einem Plan, der diese Probleme lösen soll, sie erwähnten auch, dass diese Aussagen mit keinen Fakten oder Erfahrungen bestätigt werden können.

Bei der Sitzung in Fonyód, meinte ein Teil der Bürgermeister, dass die Jet-Skis komplett verboten werden sollten, einige würden eine kontrollierte, limitierte Strecke akzeptieren. Bis jetzt gibt es keine Entscheidung, und bis eine fällt kann man die elektrischen Jet-Skis frei benutzen.

Ungarisch:

Be akarják tiltani az elektromos jet-ski használatát a Balatonon

Magyar mérnökök fejlesztése volt az az elektromos jet-ski, amely a tervezők szerint forradalmasíthatja a vízi közlekedést, és a Balatonon lehet először kipróbálni.

Azonban az egyik hazai internetes portál arról ír, hogy az akár 55 km/órás sebességgel is közlekedő közel 400 kilós jármű különösen veszélyes. Cikkük szerint, mivel a vízen nincs általános sebesség korlátozás, a partoktól akár 500 vagy 1000 méterre lévő vízfelületen is maximális sebességgel száguldozhatnak a jet-ski vezetők. A probléma okát pedig az okozza, hogy ezeken a részeken szabadon lehet úszni és fürdeni.

A Balaton Fejlesztési Tanács október óta dolgozik egy olyat terven, amely a felmerült problémákat kiküszöböli, azonban elmondásuk szerint ezeket az állítások még nem támaszthatók alá tényekkel, tapasztalatokkal.

A fonyódi ülésen hozzászóló polgármesterek egy része szerint a teljes tiltás lenne a megoldás, míg páran a megfelelő helyen kialakított zárt pályás használatot is elfogadnák. Egyelőre nincs döntés az ügyben, és amíg nem is lesz, egyelőre szabad lesz a pálya az elektromos jet-skik előtt a Balatonon.